Nagy különbség a PFIZER és az ASTRAZENECA vakcinák között

Gent, 2021. szeptember 15.-Az UZ Gent és a VIB (Flamand Biotechnology Institute) kutatói tanulmányozták a COVID-19 antitestek termelődését az orrban. A vizsgálat résztvevőinek 78,3% -a oltást követően antitesteket épített fel ezen a helyen. Ezek az orrban lévő antitestek jelentős fékező szerepet játszhatnak a fertőzésben és a terjedésben.

Antitestek a COVID-19 elleni védekezésként

„A koronavírus a felső légutakon keresztül jut be a testünkbe” – magyarázza az orr-, torok- és fülgyógyász, professzor, Dr. Philippe Gevaert. „A vérünkben lévő semlegesítő antitestek ártalmatlanná teszik a vírust, mivel gátolják a tüskefehérjék emberi sejtekhez való kötődését. Ha az antitestek is jelen vannak az orrban, akkor már ott képezhetnek első gátat a vírus bejutása ellen. Ezért fontos megvizsgálni a fertőzésre adott reakciót és az orrban történő oltást. ”

A legtöbb antitest az orrban a Pfizer oltás után

A vért és az orrot kétszer vizsgálták 46 vizsgálat résztvevőjénél: közvetlenül az első Pfizer vagy AstraZeneca oltás előtt és 13-40 nappal a második oltás után. 23 résztvevőnek volt fertőzése az oltás előtt. Közvetlenül az első oltás előtt csak 17,4% –uk mutatott ellenanyagot az orrban. A teljes oltás után a résztvevők 78,3% -a épített fel antitesteket az orrban.

Azok a résztvevők, akik Pfizer -t kaptak, több antitestet mutattak (96%), mint az AstraZeneca -t kapó résztvevők (59%). Ezenkívül a Pfizer helyi ellenanyagai erősebben semlegesítették a vírusos tüskefehérjét, mint az AstraZeneca esetében. Egy korábbi COVID-19 fertőzés nem volt hatással az eredményekre. A vérvizsgálat mindkét oltási csoportban azonos mennyiségű antitestet mutatott ki.

A tanulmány folytatása

Egyelőre nem világos, hogy az egyik vakcina miért vált ki gyakrabban antitesteket az orrban, mint egy másik. “A magyarázat oka lehet a két dózis közötti eltérő időtartam vagy az oltások eltérő hatása” – gyanítja a fertőző betegségek specialistája, Dr. Linos Vandekerckhove professzor. „Egy nyomon követési vizsgálat során feltérképezzük az ellenanyagválasz további alakulását a vérben és az orrban. Reméljük, hogy így még világosabbak leszünk.